YOOPYBLOG: NEM HAGYOMÁNYOS NYÁRI ISMÉTLÉS. ÉSZRE SEM VESZED, HOGY TANULSZ ;)

YOOPYBLOG: NEM HAGYOMÁNYOS NYÁRI ISMÉTLÉS. ÉSZRE SEM VESZED, HOGY TANULSZ ;)

2023, augusztus 24

Valljuk be, még egy édes görögdinnye a teraszon sem teszi kellemesebbé a helyesírás gyakorlását. Egy kis kreatív megközelítéssel azonban az iskolára való fokozatos felkészülés szórakoztató is lehet. Augusztus utolsó heteire ezért összegyűjtöttünk pár kreatív tevékenység tippet, amelyek ismétlésre ösztönözik a gyerekeket anélkül, hogy észrevennék, hogy tanulnak :)

A bloghoz és a benne található javaslatokhoz Checklist ellenőrző listák is tartoznak, amelyek könnyen kinyomtathatóak, így az ismétlés mégy könnyebb és hatékonyabb lesz.

MATEMATIKA GYAKORLATOK

A matematika mindenütt körülvesz minket. Az egyiptomiak ennek köszönhetően építették a piramisokat, a matematikának köszönhetően ismerjük az univerzumot, és még a mobiltelefonon való navigáció sem nélkülözheti. Ha uszodába mész vagy süteményt sütni, a listán szereplő feladatok meggyőznek arról, hogy ezeknél is jelentősen jelen van a matematika.

De a móka fokozása érdekében, vonjuk be a matekot a játékokba is. Valószínűleg mindenki ismeri a Találd ki, mire gondolok játékot. Mit szólnál, ha kombinálnád a matematikával? Itt egy példa: "Egy olyan számra gondolok, amelynek értéke egyenlő az 5-ös és az 5-ös szám kétszeresének összegével. Milyen számra gondolok?" És te milyen számra gondolsz?

A matematika gyakorlásában további segítséget nyújthat a Matricás felfedezés és a Magic pen munkafüzetünk is, vagy ha a számok annyira elvarázsolták a gyerkőcödet, hogy szívesen látná azokat a gyerekszoba falain is, a Roll and Color – Számok kifestővel egyedi fali dekorációkat is készíthet.

IRODALOM GYAKORLATOK

Fedezzétek fel a magyar nyelv varázsát nem hagyományos feladatok segítségével, amelyek nemcsak a tudást, hanem képzelőt is próbára teszik. Játszátok el otthon a következőt: Dobj a kockával, és a kapott számnak megfelelően a lehető legrövidebb idő alatt alkoss egy mondatot a megfelelő számú szóval, vagy próbálj meg egy napig csak egy magánhangzót használni. Nem is olyan egyszerű, igaz?
Az irodalom és a nyelvtan gyakorlásának legjobb módja az írás. Ösztönözd a gyermeked arra, hogy üljenek össze egy baráti társasággal és készítsenek egy nyári újságot. Osszák el egymás között a feladatokat: készítsenek riportot a nagyszülőknél tett látogatásról vagy egy táborról, írjanak értékelést egy helyi uszodáról vagy készítsenek reklámot a környék legellenállhatatlanabb fagylaltjáról. Az újságot megfűszerezhetik egy verssel, ahol minden versszak ugyanazzal a betűvel kezdődik, vagy egy izgalmas könyvajánlóval. A magyar nyelv néha trükkös tud lenni, és sok csapdát rejt. Az újság része lehet egy helyesírási kvíz is a felnőttek számára.

NINCS NYÁR KÖNYVEK NÉLKÜL

Akár egy, akár nyolc könyvet olvastok el a nyár folyamán, fontos, hogy hasznos legyen a számotokra. Az olvasónaplónak nem kell csak egy unalmas iskolai feladatnak lennie. Szerezz be gyermekednek egy olvasónaplót, ahova lejegyezheti kedvenc idézeteidet, lerajzolhatja kedvenc karaktereit vagy kitalálhat fiktív beszélgetéseket. Az egyik régi olvasónaplómban Harry Pottert és Jules Verne-t ültettem egy asztalhoz. Harry azon töprengett, miért utazik Jules egy lassú léghajóban, ahelyett, hogy egyszerűen csak hoppanálna. És Verne úr? Nos, ő bizony rácsodálkozott Harry világának számos találmányára.

ANGOL NYELV GYAKORLATOK

Ahogy azt mondani szokás, minél több nyelvet tudsz, annál inkább ember vagy. Annak ellenére, hogy nem csak a tudás tesz minket emberré, jó, ha rendelkezünk vele és folyamatosan bővítjük azt. Esetünkben pedig az idegen nyelvű szókincsünket egy kis mókával is megfűszerezzük. Készítsetek a gyerekekkel kártyákat a titeket körülvevő tárgyak nevével idegen nyelven. Cseréljétek ki egymás kártyáit és kezdődhet a játék. Helyezd (vagy ragaszd) a kártyákat az általuk megnevezett helyekre, így gyakorolva az angol szókincset.

A külföldi nyaralás is remek alkalom az idegen nyelv gyakorlására, de nem mindenkinek vannak egyforma lehetőségei. Szerencsére van fantáziánk. Alkoss olyan modellhelyzeteket, amelyekben idegen nyelven beszélsz a gyerekkel. Minél furcsább a helyzet, annál szórakoztatóbb. Egy barátnőm egyszer azt állította, hogy a szállodai fürdőkádjában polip van, és kárpótlásul kapott tőlem egy éjszakát egy képzeletbeli szálloda tetején, kilátással a Szaturnuszra. :)

Az angol nyelv gyakorlásában kiváló segítséget nyújthatnak az interaktív poszterink is, melynek segítségével a gyerekek bővíthetik szókincsüket az állatvilágból, megismerkedhetnek az emberi testel vagy az angol ábécével.  

AZ UTOLSÓ NYÁRI NAPOK

Élvezd ki a nyár utolsó napjait maximálisan! Egy kastélylátogatás vagy egy erdei kirándulás is felfrissítheti a történelem, a földrajz vagy a biológia ismereteit. Ha azonban szeretnétek a nyár utolsó pillanatait csendesebben eltölteni, még a gyerekszoba kényelme sem kell, hogy időpocsékolás legyen. Hozd létre a saját játékodat! Húzzatok elő egy társasjátékot és vezessétek be azt a szabályt, hogy minden bábu előrehaladása előtt még helyesen kell megválaszolni egy ellenfél által feltett kérdést - "Mi Németország fővárosa?" vagy "Nevezz meg három tűlevelű fát!". Aki rosszul válaszol, az nem léphet előre.

A tanévre való előkészítületek során ihletet meríthettek checklistjeinkből, amelyeik ingyenesen letölthetőek weboldalunkról. Reméljük, hogy hasznosnak bizonyulnak! Amennyiben úgy véled, hogy a blogban említett trükkök és tippek segítségül lehetnek barátaid és ismerőseid számára is, oszd tovább a szociális média platformokon!