Almával és tudatos tervezéssel a stressz ellen. Ne hagyd, hogy a félelem uralkodjon feletted!

Almával és tudatos tervezéssel a stressz ellen. Ne hagyd, hogy a félelem uralkodjon feletted!

August 30, 2023

Az a gondolat, hogy közeledik a semmittevés vége, a kötelességek és a napi rutin kezdete, gyomorgörcsöt kelthet bennünk. A félelemmel és a távolodó napsugarakkal könnyen eluralkodhatnak rajtunk a kellemetlen érzések. Szerintem azért is olyan színes az ősz, mert a természet segíteni szeretne megbirkózni a nyár végével (ez nem tudományos elmélet, hanem az én meggyőződésem). Ezért is szeretem ezt az időszakot a legjobban.

De megtörténhet, hogy a színes levelek és a vénasszonyok nyara nem elég, ezért összeszedtem nektek néhány tippet, hogyan dolgozz tudatosan a belső feszültséggel, és ne engedj a nyomásának. Először is fontos, hogy beszélj az érzéseidről a szeretteiddel. Legyen szó szülőről, testvérről vagy barátról, a kellemetlen érzelmekről való beszélgetés segít. Gyakran meglep minket, hogy szeretteink hasonló érzéseket élnek át, és így rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül.

Az alvás, a testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás is nagyon jó segítség. Cseréld le a sorozattokat, az éjszakázást és a sütemény szeleteket fél órát a bringázásra, sok alvásra és egy almára (egy szelet tortával). A tested és az elméd a stresszel szembeni nagyobb ellenállással köszöni ezt meg neked.

A kis lépések nagy eredményekhez vezetnek

Vannak látszólag apró dolgok, amik nagy hatással tudnak lenni a pszichénkre. Lefekvés előtt legalább egy órával ne nézd a telefonodat, és írd le minden este, hogy miért vagy hálás. A tervezés és az olvasás is segít. Ha felkészülsz arra, ami másnap vár rád, és lefekvés előtt olvasással megnyugtatod az elméd, akkor az alvás táplálóbb lesz, és rengeteg energiával ébredsz majd fel.

Tapasztaltál már olyan pillanatokat, amikor "venned kellett egy mély levegőt"? Ez a kifejezés nem hiába született. A stresszes helyzetekben a tudatos és mély légzés segít a leggyorsabban. Valakinek segíthet az is, ha a szorongást szó szerint lerázza magáról. Míg valakit a teljes csend nyugtat, a másikat a gondolatok zenével való elfojtása segíti. Próbáld ki ezeket a technikákat, amikor szükséges, és ne feledd, hogy nem szégyen segítséget kérni hosszú távú problémák esetén.

A tanévi tervek elkészítésekor ihletet meríthetsz checklistjeinkből. Még egy olyan apróság is, mint egy TO DO LIST díszítése, segít a stressz elleni küzdelemben. Az enyém csupa dísz :)