Az egyszerű hullámtól a kacsáig – tudjuk, hogyan fejlesszük a finommotoros készségeket

Az egyszerű hullámtól a kacsáig – tudjuk, hogyan fejlesszük a finommotoros készségeket

May 24, 2023

Tudtad, hogy kréta 2020-ban bekerült a Hírességek Csarnokába? A játékmúzeumban így kiemelkedik a legendás építőkockák és babák mellett. Emellett megfelelő eszköz a grafomotoros készségek fejlesztéséhez. Úgy hangzik ez a szó, mint egy sikertelen nyelvtörő? Ebben a rövid cikkben bebizonyítjuk, hogy nem az.

A grafomotorika a rajzoláshoz, majd később az íráshoz is szükséges készség. Ennek elsajátítása a gyermek sikeres iskolába lépésének egyik előfeltétele. Tekints rá úgy, mintha állásinterjúra készülnél – csak ebben az esetben formákkal, színekkel és spirálokkal. A grafomotorika lényege nem csak egy firka a papíron. Fontos a helyes fogás, dőlés vagy a széken való ülés módja is. Próbáld kitalálni, melyik játék fejleszti ezeket a készségeket és közben szórakoztat is?

A kréta gyerekkorunk kedvenc játéka. Nehéz volt azonban megmagyarázni a szüleinknek, amikor nemcsak a járdán, hanem a falakon vagy a ruhánkon is megtalálták alkotásainkat. A Magic chalks című termékkel ez a kellemetlenség megszűnik.

A Yoopy által kifejlesztett Magic chalks varázskréták, ellentétben a mi gyermeki krétáinkkal, tökéletesen illeszkednek a gyermeki kézbe, és pormentesek. Az egyszerű hullámok, összetett spirálok vagy a számok összerakása pálcikákból  felkészítik a gyerekeket az iskolára, és egyben fejlesztik a finommotoros készségeket. Az tábla alapon lévő kép sablonok bonyolultabb formákat is tanítanak, mint például vonatot, bohócot vagy kacsát rajzolni. Mindezt olyan érzést kölcsönözve, mintha egy igazi táblára rajzolnánk.

Csak az nem téved, aki nem csinál semmit, igaz? Ezt is észben tartottuk a termék kifejlesztésénél! Ha a méh plusz szárnyakat kapott, semmi probléma. Csak egy rongyra van szükségünk és néhány csepp vízre. A vízálló oldalak könnyen letörölhetőek így számtalan alkalommal gyakorolható az összes feladat. A gyerekek hamarabb megtanulják az adott mozdulatokat, mint mielőtt azt mondaná háromszor egymás után, hogy „játékos grafomotorika”.

Mit kell tudnia a gyereknek iskolakezdés előtt? 

Az, hogy a gyermeknek milyen készségekkel és tudással kell rendelkeznie az első osztályba lépés előtt, nem az iskolába lépés előtti utolsó év kérdése. A gyerekek elsősorban saját tapasztalataik révén, vagy érzékszerveik segítségével kísérletezve tanulnak – a szokásokat, ismereteket a játék során is fokozatosan sajátítják el. A pszichológusok és a pedagógusok egyetértenek több konkrét jelben, amelyek szerintük azt jelzik, hogy a gyermek készen áll az iskolai folyamatba való bekapcsolódásra.

Az alapvető higiéniai és szociális szokások mellett a gyereknek világosan és érthetően kell kommunikálnia, megérteni az utasításokat, tudnia kell, hogyan fogja helyesen a ceruzát és le kell tudnia rajzolni néhány egyszerű vonalat, íveket, hurkokat és formákat.

Mi számít alapismeretnek?

A vezeték- és utónév, a szülők adatai vagy a lakcím az alapadatok közé tartoznak, amelyeket az elsős tanulónak tudnia kell. Ismernie kell azonban a közúti közlekedés legalapvetőbb szabályait (jelzőlámpa vagy gyalogátkelőhely), a mindennapi házimunkákat vagy a különböző szakmákat. Felfedezheti őket például a népszerű újrafelhasználható 3D matricák segítségével, amelyek megismertetik gyermekeidet a konyhai és háztartási eszközökkel, de a különböző szakmákkal is.

Egy nagycsoportosnak továbbá tudnia kell megnevezni a gyakori tárgyakat, tulajdonságaikat, színeit, formáját is és nem árt ismernie az alap matematikai fogalmakat sem. Ne feledjük persze, hogy még mindig az alapismeretek szintjén vagyunk – tehát nem kell a gyereknek tudni, hogyan néz ki egy prizma és nem kell a szorzótáblát se használnia. Azonban képesnek kell lennie arra, hogy megkülönböztesse a piramist a négyzettől vagy a téglatesttől, és legyen fogalma a „kevés” és a „sok” kifejezések közötti különbségről.

Az alapismeretek közé tartozik még a hét napjainak megnevezése, az évszakok váltakozása, az élővilág, természet és az abban való viselkedés ismerete. Az iskolakezdés előtt jó, ha különbséget tud tenni a zöldségek, gyümölcsök, állatok és az emberi test alapvető részei között. Erre kiválóan alkalmas egy interaktív poszter – az emberi test vagy az előbb említett 3D matricák –, amelyen keresztül a gyermek nem csak az egyes testrészeit és azok elhelyezkedését ismeri meg, hanem az orvos szakmáját is megismeri, amely az egyik a legnagyobb gyermeki félelmek közé tartozik.

A teljes körű tudás bővítésére rendkívül alkalmasak a háromrészes Óvodások világa munkafüzetek vagy a kétrészes Kisügyes, különböző tematikákra osztott munkafüzetek. 

Ezt határozottan ne becsüld alá!

Minden leendő elsősnek vária kell az első évet és nem félni tőle. Ez egy fontos lépés, és ezért szilárd talajt kell éreznie a lába alatt. A legfontosabb, amit a gyerekednek tudnia kell iskolakezdés előtt, hogy ha több feladata is van, akkor is van kihez fordulnia, és szülőként bármikor készen állunk arra, hogy szeretettel és készségesen segítsünk neki.